
Bir kimsenin ölümü sonrası kişinin sağ iken oluşturduğu (resmi şekilde, kendi el yazısı ile ya da istisnai olarak sözlü) bir vasiyeti bulunuyor ise öncelikli olarak bu vasiyetin içeriği göz önünde bulundurulur. Vasiyet hazırlayan kişinin, mirasçıların saklı payları üzerinde gerçekleştirdiği ölüme bağlı tasarruflar etkinlik kazanamayacaktır. Ölen kişinin (murisin) bıraktığı malvarlığı eş deyişle tereke, borca batık bir durumda bulunuyor ise mirasçıların, miras bırakanın son yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk mahkemesine başvurarak mirası reddetme hakları bulunmaktadır. Aksi takdirde sözü edilen tereke, mirasçılar tarafından borç kısmı daha fazla olan durumuyla devralınmış olur.
Mirasçılık Belgesinin Verilmesi:
Uygulamada veraset ilamı olarak adlandırılan mirasçılık belgesi, miras hakkının doğumu ile ilgili değildir. Miras hakkı, ölen kişinin (murisin) ölüm anından itibaren mirasçılar adına kendiliğinden doğar. Yalnızca kişinin mirasçı olduğunun anlaşılmasını sağlayan Mirasçılık Belgesi, sulh hukuk mahkemesine ya da notere başvurma aracılığı ile kişiye verilir. Bu belgenin iptali olanaklıdır.
Miras Konusu Taşınmaz Malın Devralınması İçin Gerekli Belgeler:
Devri istenen taşınmazın tapusu, tapusu bulunmuyor ise ada ve parsel numarasını belirtir belge ya da mirasçılardan en az birinin sözlü anlatımı…
İstemde bulunan mirasçının kimliği, sulh mahkemesi ya da noterce verilmiş olan mirasçılık belgesi, temsilcisi var ise temsilcinin belgesi, gelir idaresinden alınmış vergi borcu olmadığına ilişkin belge, dask ( zorunlu deprem sigortası), taşınmaz sayısı kadar devralmak isteyen kişinin 6X4 büyüklüğündeki vesikalık fotoğrafı, belediyeden alınacak rayiç bedeli gösterir belge….
Mirasçılardan herhangi biri, gerekli belgeleri sağlayarak intikal işlemini tapuda gerçekleştirebilir. Ancak intikal sonrası elbirliği mülkiyeti geçerli olacaktır. Pay devri ve önemli tasarruf işlemleri için mirasçılar arasında oy birliği gerekecektir. Ortaklığın giderilmesi davası açılmadan tapuya başvurularak paylı mülkiyete geçilebilir. Yarar bakımından, ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıkları daha çok satış amacına yönelik olarak açılmalıdır. Son olarak önemle belirtmek gerekir ki; Uzun uyuşmazlık süreleri ve yüksek yargılama giderleri göz önüne alınmalıdır. Mirasçılara, davasız uzlaşma yolu şiddetle önerilmektedir. Uygun uzlaşma ve adil bir dağılım için konunun uzmanı Avukat Hasan Hüseyin OKTAY’dan yardım alabilirsiniz.